

Staattinen istumatyö on kropalle kova rasitus, jopa ehkä kovempi kuin fyysinen työ aiemmin. ”Ihmiset ovat nyt kipeämpiä kuin aiemmin. Staattinen kuormitus ja runsas istuminen johtavat siihen, että asiakkaat ovat todella sairaita, kun tulevat hakemaan apua”, fysioterapeutti Georg Schleifer sanoo. Hoitoon hakeutuu myös yhä nuorempia lapsia.
Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry täyttää 90 vuotta tänä vuonna. Yhdistyksen jäseniä ovat näkövammaiset koulutetut hierojat, kuntohoitajat ja fysioterapeutit.
Työikäisistä yhdistyksen jäsenistä noin 85 prosenttia toimii yrittäjinä. Toimipisteitä heillä on ympäri Suomea. Osa jäsenistä toimii Aktivo Fysio -ketjussa.
Yhdistys järjestää lisäkoulutusta
Jäsenpalvelusihteeri Leena Lipponen kertoo yhdistyksen toimivan monessa asiassa jäsentensä tukena.
”Järjestämme fysioterapia-alan täydennyskoulutusta, jossa otetaan huomioon näkövamman aiheuttamat erityistarpeet. Tällä alalla yleinen koulutus on haasteellista näkövammaiselle, kun käytetään esimerkiksi kuvallista materiaalia, ja opetusryhmät ovat isoja. Toki yhdistyksemme jäsenet osallistuvat myös muiden järjestämiin koulutuksiin.”
Yhdistyksen koulutukset toteutetaan pienissä ryhmissä. Tarkoitus on pysyä viimeisimmän tiedon tasalla. Koulutusta on järjestetty esimerkiksi kuivakuppauksesta, kinesioteippauksesta, faskiakäsittelystä, akupunktiosta, mobilisoinnista ja kalevalaisesta jäsenkorjauksesta.
Yhdistyksen jäsenet hankkivat lisäkoulutusta ja taitoja oman mielenkiintonsa mukaan. Tietoa ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta tulee koko ajan lisää. Lisääntynyt tieto tuo uusia hoitomuotoja. Samalla jo aiemmin käytössä olleiden hoitomuotojen vaikuttavuutta voidaan lisätä.
”Ihmisen huomioiminen ja hoitaminen kokonaisuutena on hyvän hoitotuloksen kannalta välttämätöntä”, Leena Lipponen toteaa.
Yksi yhdistyksen tehtävistä on jakaa tietoa saavutettavassa muodossa, muun muassa äänitteillä, sähköpostilla ja pistekirjoituksella.
”Pyrimme myös lisäämään alan ja näkövammaisten fysioterapia-alan ammattilaisten tunnettuutta. Olimme syksyllä mukana I love me -messuilla, ja viime talvena olimme Lahti 2017-kisoissa hieromassa”, Leena Lipponen kertoo esimerkkejä.


Terveydenhuollon ammattilaisia
Georg Scheifer, samoin kuin muutkin Fysioterapia-alan Näkövammaiset ry:n ammattilaiset, ovat ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisia. Näkövamma on vain yksi ominaisuus siinä kuin esimerkiksi hiusten väri.
”Meillä on sama koulutus, sama vaatimustaso ja samat lähtökohdat kuin näkevillä kollegoilla. Sympatiapisteitä ei tule eikä pidäkään tulla. Päämäärä on asiakkaan mahdollisimman hyvä hoito.”
Fysioterapia-alan ammattilaisen, näkevän tai näkövammaisen, sormet ovat isossa roolissa. Käsillä tutkitaan ja hoidetaan.
Yhdistyksellä on käytössä Diarium. Sitä käyttävät ammatinharjoittajat ja toimiston väki.
”Osa yrittäjistä näkee jonkin veran ja he voivat käyttää Diariumia suurennusohjelman avulla. Lisäksi Diariumia käytetään ruudunlukijan avustuksella. Haasteellista se on, kun kyseessä on graafinen käyttöliittymä, mutta ei mahdotonta”, Leena Lipponen toteaa.


Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.