Kuntoutus- ja hyvinvointikeskus Variaatio Oy:n nimi viittaa varioimiseen, asioiden tekemiseen eri tavalla. 10-vuotisjuhliaan viettäneessä yrityksessä halutaan tarjota alueen laadukkaimpia fysioterapia- ja hyvinvointipalveluja.
Variaation toisella yrittäjällä, Leena Aaltosella on takanaan 20 vuoden ura Turun kaupungin kuntoutuksessa ja 10 vuotta Lasten- ja nuorten terapia-asema Sateenkaaressa.


”Siellä työskentelin kymmenkunta vuotta, kun minulla ja kahdella muulla fysioterapeutilla muulla heräsi ajatus kuntosalin saamisesta samaan yhteyteen. Perustimme Variaation.”
Aluksi yritys toimi vuokratiloissa, mutta 2010 sille valmistui varta vasten suunnitellut tilat Turun Peltolaan. Alkuperäisistä yrittäjistä yhden elämä vei muualle ja toinen toimii Variaatiossa työntekijänä. Tero Koivunen on nyt toisena osakkaana.
Variaatio on yhdeksän fysioterapeutin työpaikka. Lisäksi se tarjoaa töitä kahdelle kuntosalivalvojalle ja toimistohenkilölle. Ammatinharjoittajana osa-aikainen hieroja ja personal trainer.


Kuntosali myös muiden terapeuttien käytössä
Kun pääsee suunnittelemaan ja rakentamaan tilat täysin tarpeiden mukaan, niistä tulee hyvät. Variaatiossa esteettömyys on tietysti huomioitu joka asiassa.
Turun seudulta löytyy muitakin esteettömiä kuntosaleja, mutta harvakseltaan. Variaation sali on myös muiden fysioterapeuttien käytössä.
”Kuntosali on kaikille avoin. Erityisesti olemme panostaneet kuntosalissa liikuntarajoitteisten, tuki- ja liikuntaelinongelmaisten ja vanhusten tarpeisiin”, Aaltonen sanoo.
Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta
Aaltonen kertoo, että asiakkaista noin 70 prosenttia on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita. Yrityksessä on vahva osaaminen neurologiseen kuntoutukseen vauvasta vaariin. Aaltonen itse on kouluttautunut erityisesti vauvojen ja lasten kuntoutukseen.
Tarjolla on myös muun muassa tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaa, lymfaterapiaa, lantionpohjan fysioterapiaa, seniorifysioterapiaa, hierontaa ja LPG-hoitoja. Kassan vieressä on tuotemyyntiä. Yrityksen tiloissa järjestetään koulutuksia ja vaikkapa Tyky-päiviä.
”Meillä on käytössä parityöskentelymalli, jos asiakkaalla on vuositasolla yli 40 fysioterapiakertaa. Vastaavan terapeutin lisäksi toinen osallistuu myös saman asiakkaan kuntoutukseen. Malli helpottaa lomien, koulutuksiin osallistumisen, sairastumisten tai peruutettujen terapiakertojen järjestelyitä. Kokeneempi terapeutti voi jakaa tietoa, ja muutenkin voi terapeuteilla olla erilaisia näkemyksiä.”


Rekrytoinneilla on iso merkitys
Syksyn Kelan kilpailutuksissa Variaatiolta jäi pois Kelan allasterapiasopimus. Se on aiheuttanut monenlaista miettimistä. Aaltonen toteaa, että nyt eletään tarkkaa taloutta. Siitä syystä esimerkiksi kuntosalin aukioloaikoja jouduttiin supistamaan vähäisellä käytöllä olevien aikojen osalta.
”Nyt meillä on kädet täynnä töitä, mutta miten on jatkossa? Yritämme löytää aikaa miettiä uusia toimintoja. Nyt katsotaan kuukausi kerrallaan. Tavoitteena on, että koko henkilökunnalle löytyisi töitä tulevaisuudessakin.”
Yrittäjän haasteita ovat kustannuspaineiden ja hallinnon töiden lisäksi oman terapeutin työn ja myös henkilöstöhallinnon yhdistäminen.
”Ihmiset ovat erilaisia, ja odotukset ovat erilaisia. Rekrytointi ei aina onnistu. Meillä työyhteisön hyvinvointiin ja yhdessä toimimiseen on panostettu”, Aaltonen kertoo.
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.