Sastamalalainen Fysikaalinen Hoitolaitos Karsikas on perustettu vuonna 1983. Sen nykyinen omistaja Marke Salo valmistui fysioterapeutiksi vuonna 1988 ja osti yrityksen itselleen seuraavana vuonna.
”Silloin talossa oli Marken lisäksi Pia Marttila, joka on talossa edelleen”, Anniina Ketola, Marken tytär kertoo.
Anniinan ura alkoi lukioikäisenä vastaanoton siivoajana. Hän opiskeli fysioterapeutiksi ja myöhemmin psykologiksi. Opintojen ohella on työskennellyt osa-aikaisesti Fhl Karsikkaassa.
Tällä hetkellä yrityksessä on seitsemän fysioterapeuttia, yksi toimintaterapeutti, psykologi ja toimistotyöntekijä, yhteensä 9 henkeä.
Marke Salo on edelleen yrityksen vetäjä. Tulevaisuudessa sukupolvenvaihdos tullee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi.
”Äidin ja minun yhteistyö on toiminut todella hyvin. Olemme tosi samanhenkisiä. Sanomista tulee harvoin. Jos on huonompi päivä, pysytellään taka-alalla”, Anniina Ketola toteaa.
Hän on jo lapsuudessa nähnyt, kuinka paljon työtä oma fysioterapia-alan yritys teettää. Siksi hän on tyytyväinen, kun voi jeesata äitiään.
”Ja äiti on huomannut, että voi löysätä joitain naruja, muutkin ottavat vastuuta.”


Toiminnalla neljä tukijalkaa
Karsikkaan toiminnan painopistealueet ovat työikäisten työ- ja liikuntaelinfysioterapia sekä vaikeavammaisten, iäkkäiden ja lasten kuntoutus.
Toimintaterapeutilla on pääasiassa lapsiasiakkaita.
Anniina Ketola mielestä laaja palvelutarjonta on yksi syy yrityksen menestykseen. Toinen tärkeä asia on henkilökunnan koulutus. Uusia laitteita pitää hankkia myös, että pysyy kehityksessä mukana.
”Pienellä paikkakunnalla asiat henkilöityvät. Moni kysyy Markea tai Piaa, jotka ovat tehneet täällä pitkään töitä.”
Veteraanikuntoutus vähenee koko ajan
”Aiemmin kuntoutettavat veteraanit tulivat tänne vastaanotolle, vain osan luona käytiin kotona. Nyt he ovat kaikki jo niin iäkkäitä, että vain pari jaksaa tulla vastaanotolle, muita kuntoutetaan kotona”, Ketola kertoo.
Kuntoutus on asiakkaasta riippuen jumppaa, harjoitteiden tekemistä, ulkoilutusta, kävelyttämistä tai vaikkapa sosiaalista juttuseuraa. Samalla arvioidaan kotona selviytymistä ja apuvälineiden tarvetta. Joku tahtoo hierontaa, toinen ei missään tapauksessa.
Nykyinen Karsikkaan liiketila Sastamalan keskustassa on nyt maksismaalisessa käytössä. Jos yritys kasvaa, pitää ensin etsiä uudet liiketilat.
”Haaveita ja toiveita kasvusta on. Monialaisuus on iso ja tärkeä asia. Siihen suuntaan haluamme mennä”, Ketola sanoo.
Diariumin käyttäjäksi yritys siirtyi muutama vuosi sitten. Sitä ennen kirjanpito hoidettiin paperilla.
Ketola kehuu erityisesti ajanvarauksen kätevyyttä, samoin käyntien merkintää ja laskutusta. Ennen laskujen tekemiseen meni pari päivää, nyt se hoituu parilla napin painalluksella. Paperikirjanpidon aikana toiminnan seuraaminen oli hankalaa. Nyt raportit ja taulukot tulevat Diariumista helposti.
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.