Lapsi asiakkaana on kaiken toiminnan ydin

Vaasalainen Lasten ja Nuorten Kuntoutus Tria Oy (Habilitering för Barn och Ungdomar) on yksi harvoista pelkästään lasten fysioterapiaan erikoistuneista yrityksistä. Se on palvellut lapsiasiakkaitaan vauvaikäisistä lähes aikuisiin erikoiskoulutetun ja ammattitaitoisen henkilökunnan voimin vuodesta 1984 asti.


”Toimintamme painottuu lasten neurologiseen fysioterapiaan. Noin puolet asiakkaista saa palvelusetelin fysioterapiaan ja toinen puoli on Kelan vaativan kuntoutuksen asiakkaita”, toiminnasta vastaava fysioterapeutti, yrittäjä Leena Kurtti kertoo. 

Yrityksen perustaja kiinnostui aikanaan lasten neurologisesta fysioterapiasta ja hakeutui opiskelemaan terapiataitoja Sveitsissä. Kurtti osallistui ensimmäiselle suomenkieliselle NDT-kurssille vuonna 1985. Hän työskenteli silloin Oys:ssa lastenklinikalla neurologisella kuntoutusosastolla. Monien sattumusten kautta hän päätyi Vaasaan Trian työntekijäksi ja lopulta sen yrittäjäksi.

Hänen lisäkseen Triassa työskentelee kuusi fysioterapeuttia.

Leena Kurtin takana olevasta ovesta on ennen astuttu sisään päävartioon.

 

 

Pitkiä hoitosuhteita

Nuorimmat asiakkaat Triaan tulevat jo muutaman kuukauden ikäisenä. Tria toimii palveluntuottajana muun muassa Vaasan keskussairaalalle, Vaasan sosiaali- ja terveysvirastolle sekä Kelalle.

”Hoitoon tulevilla on jokin motoriikkaa haittaavia oireita esimerkiksi lihasten heikkoutta, liiallista jännittyneisyyttä vartalolla tai raajoissa, tai epänormaaleja liikemalleja, joita jäädään seuraamaan.”

Monesti vanhemmat ovat iloisia saadessaan konkreettisia ohjeita arkeen: esimerkiksi neuvoja, miten nostaa vauvaa niin, että se aktivoi motoriikkaa oikealla tavalla. Hätä ja huoli lapsen puolesta voi olla suuri. Omaa oloa helpottaa, jos itse voi omalla päivittäisellä ohjaamisella edesauttaa lapsen kehittymistä.

Terapia vaatii pitkäjänteisyyttä sekä terapeutilta että perheeltä.

Trian toiminta keskittyy lasten ja nuorten neurologiseen fysioterapiaan.

Apua monella kielellä

Vaasassa kun ollaan, kielten sekamelska vastaanotolla on tavanomaista. Aiemmin noin puolet asiakkaista oli suomen- ja puolet ruotsinkielisiä. Nyt joukossa on myös paljon maahanmuuttajia. Tarvittaessa heillä on mukana tulkki.

Asiakkaita tulee laajalta alueelta Vaasan ympäristöstä: Maalahdesta, Laihialta, Vähästäkyröstä, Isostakyröstä ja Vöyriltä. Koti- ja päiväkotikäynnit ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosien aikana.

”Työssä on parasta se, kun näkee lapsen kehityksen pitkällä aikavälillä. Lapset tulevat terapiaan yleensä innostuneina ja energisinä.”

Kurtti on iloinen nähdessään miten hyvin perheet yleensä selviävät vaikeistakin elämäntilanteista. Voimavaroja löytyy, kun niitä pitää löytyä.

Pikkusen tuntuu raskaalta, nuori asiakas kommentoi kuminauhavenytyksiä.

Unelmasijainti lähellä kaikkea

Trian vastaanotto sijaitsee Vaasan vanhan kasarmialueen päävartiossa. Valoisat huoneet henkivät armeijan historiaa: entiset putkat on kunnostettu varastoiksi ja toimistotiloiksi. Isossa hoitohuoneessa on ennen vedetty kättä lippaan isojen herrojen edessä.

”Erään asiakkaan paappa muisteli olleensa tuossa putkassa pitkän aikaa. En tullut kysyneeksi, mitä hän oli tehnyt”, Leena Kurtti naurahtaa.

Vastaanoton edessä on iso kenttä, jossa on parkkialue. Aivan läheltä löytyvät sairaala, uimahalli, jäähalli ja paljon terapiassakin käytetty Tropiclandia.

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja