Lapin Terapiakolmio toimi aiemmin Rovaniemellä Revontulikeskuksessa 100 neliön tiloissa. Yritys tarvitsi lisätilaa. Onnekkaiden sattumusten jälkeen he pääsivät jo ennen rakentamista suunnittelemaan arkkitehdin kanssa uudet tilat Rovaniemen keskustaan.
Nyt 200 neliötä katutasossa on rakennettu toimintaterapiaan sopiviksi. Sisälle on esteetön kulku, on pyörätuolin mentävä vessa, leveät käytävät, motoriikkahuone ja aistihuone. Kaikesta aistii valoisuuden ja hyvän suunnittelun.
Yrityksen kolme perustajaa, Sirpa Baumann, Johanna Löfgren ja Sanna-Kaisa Riekki ovat tyytyväisiä tammikuussa käyttöön otettuun tilaansa.
Yrityksen he perustivat vuonna 2011. Aluksi he toimivat kolmisin, mutta saatuaan tarjouskilpailuja läpi he ovat laajentaneet. Nyt heitä on töissä viisi ja lisänä vielä opiskelija.


Lapissa toimintaterapeuteista kova pula
”Lappiin ei toimintaterapeutteja tahdo saada”, Sirpa Baumann toteaa.
Kevään mittaan on alalla ollut seitsemän paikkaa auki, mutta hakijoita on ollut vähän.
Yhtenä syynä terapeuttipulaan naiset pitävät sitä, että pohjoisin koulutuspaikka on Oulussa. Sieltä valmistuville on kysyntää jo Oulun seudullakin.
Lapin Terapiakolmiossa työntekijöiden viihtyvyyteen on panostettu. Kilpailukykyisen palkan lisäksi on muitakin työsuhde-etuja: vaateraha, vapaa-ajan vakuutus ja vakavan sairauden vakuutus.
Kun työtä on tarjolla paljon, erityisen tarkasti pidetään huolta siitä, että kaikki pitävät lomansa. Työntekijä voi halutessaan tehdä bonustunteja erityiskorvauksella.
”Toisen puolesta on helppo sanoa ajanvarauksessa, että hänellä on kalenteri täynnä. Itselle sitten ottaa helpommin ylimääräistä”, Johanna Löfgren toteaa.
Akuutteja tapauksia tulee aina, ja ne pyritään hoitamaan. Käsileikkauksen jälkeen ei voi kovin pitkään odotella terapia-aikaa.
”Monesti päivä venyy, vaikka terapia olisi jo loppunut. Sitä innostuu suunnittelemaan juttuja tai sitten keskustelee vaikka lapsiasiakkaan vanhemman kanssa”, naiset toteavat.


Monipuolista osaamista
Lapin Terapiakolmiossa on laajaa osaamista toimintaterapian alalta. Lähes kaikki asiakkaat tulevat isojen toimijoiden, Kelan, terveyskeskuksen, keskussairaalan tai vakuutuslaitosten lähettäminä.
Erityisosaamista on muun muassa käsikirurgiasta, neuropsykiatrisesta valmennuksesta ja lasten toimintaterapiasta.
Terapeuttien kanssa keskustellessa huomaa, kuinka innostuneita he ovat alastaan. Vaikka asiakkailla on rankkojakin asioita, työ tuntuu mielenkiintoiselta ja haastavalta. Kollegoiden kanssa keskustellessa voi tuulettaa omaa päätään ja jättää vaikeatkin työasiat työpaikalle. Hauskojakin kommelluksia on matkan varrelle sattunut.
”Siitä on hyötyä, että olemme eri-ikäisiä. Joku osaa esimerkiksi tietotekniikkaa paremmin kuin toinen, jollain on taas kokemusta jostain muusta asiasta”, Sirpa Baumann toteaa.


Tehtäväkirja on palvelus koko alalle
Johanna Löfgren on tehnyt monen toimintaterapeutin käytössä kuluvan Tehtäväkirjan.
”Se lähti siitä, että esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuvalle aikuiselle ei ollut sopivia tehtäviä. He tarvitsevat samanlaisia tehtäviä kuin lapset, mutta eivät niin lapsellisia. Siksi mietin sellaisia”, hän kertoo.
Tehtäväkirjan ostanut saa vapaasti kopioida sitä. Siellä on muun muassa hahmottamiseen, muistiin tai päättelyyn liittyviä tehtäviä. Lapin Terapiakolmion terapeutit löytävät siitä päivittäin sopivia tehtäviä erilaisille asiakkailleen.
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.