Räätälöityjä palveluja toimintaterapia-asiakkaille

Kilpailu terapia-alalla on kovaa, mutta uskon jokaiselle riittävän töitä mukavasti, Johanna Joki sanoo.

 

Raahelaisen Toiminnan Taito– yrityksen omistaja ja toimintaterapeutti Johanna Joki on päättänyt pysyä mukana sote-maailmassa pienenä toimijana aktiivisen verkostoitumisen, tarkasti kohdennetun osaamisen ja laadukkaan palveluprosessin avulla.

”Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olen ollut valmis tekemään asiakkaalle räätälöityjä palveluja”, Joki kertoo. Ne ovat esimerkiksi tuntitöitä terveyskeskuksissa. Hän on myös kouluttautunut ja opetellut asiakkaan pyytämiä arviointimenetelmiä. Keskittyminen lasten ja nuorten menetelmiin tuo riittävästi kirjoa osaamiseen.

Diarium 100 asiakasyritystä

Moneen toimijaan verrattuna hän tekee aika vähän asiakaskäyntejä, jotta jaksaa itse työssä innostuneena ja asiakas saa räätälöidyn, monipuolisen jakson koti- ja koulukäynteineen.

”Olen saavuttanut tällä menetelmällä hyviä tuloksia. Palaute on ollut positiivista. Mikään kultakaivos tämä ala ei kuitenkaan ole, mutta minulle merkitsee paljon työn sisällöstä nauttiminen.”

Joki uskoo, että terapiapalveluita tarvitaan jatkossakin. Hänellä on sen verran paljon työvuosia jäljellä, että asenne on olla kehityksessä mukana. Viimeisimmäksi hän on hankkinut uuden asiakashallintajärjestelmän ja valmistelee yrityksen Kanta-valmiutta.

 

Erityisalana vuorovaikutustaitojen tukeminen

Toiminnan Taito tarjoaa pääasiassa lasten ja nuorten toimintaterapiapalveluita. Johanna Joki tekee myös aikuisten mielenterveyskuntoutujien toimintakyvyn arviointeja ja lasten toimintakyvyn arviointeja.

Toisinaan hän toteuttaa eläinavusteista toimintaterapiaa siihen motivoituneiden asiakkaiden kanssa.

”Minulla on erityisosaamista vuorovaikutustaitojen tukemiseen ryhmätheraplay-ryhmien ohjaamisessa sekä soveltavan liikunnan ryhmien toteuttamiseen Sherbone-menetelmällä”, Joki toteaa.

Asiakkaat ovat noin 60 kilometrin säteellä Raahessa, Siikajoella, Pyhäjoella, Vihannissa ja Kalajoella.

Raahen alueella toimintaterapeuttien kesken vallitsee hyvä yhteistyö ja kollegiaalisuus. Pienessä ammattikunnassa luotetaan yhteistyön voimaan. Sijaa kyräilylle ei ole.

 

Asiakkaalle mielekäs tavoite

Toimintaterapiaan tulee usein vilkas, tarkkaamaton lapsiasiakas, jolla on vaikeuksia suoriutua koulu- ja kotiympäristössä.

Johanna Joki haluaa auttaa asiakasta löytämään mielekkään ja tarpeellisen tavoitteen, jota terapiakerroilla aletaan tavoitella. Usein harjoitellaan itsesäätelytaitojen pohjalla olevia perusliikunta- ja tunnetaitoja, ja muokataan ympäristöä niin, että se tukee asiakkaan osallistumista ja suoriutumista.

”Laitamme esimerkiksi muistutuskuvia, suunnittelemme opettajan kanssa istumajärjestystä ja luomme aistien käyttöä ajatellen sopivan ympäristön. Terapiakerroilla teemme asiakkaalle merkityksellistä toimintaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi läksyjä tai keittiötoimintaa, rakentelua, kuvallista ilmaisua tai muuta, jossa lapsen on mahdollista kokea onnistumista samalla kun harjoitellaan tavoitteena olevia taitoja”, Joki kertoo.

 

Asiakkaan kuntoutuminen ja tavoitteiden saavuttaminen on keskeinen asia. Toimintaterapeutin jakavat tietoja ja osaamista, Johanna Joki toteaa.

 

Laatu ennen kaikkea

Toiminnan Taidossa korostuu laatu. Johanna Joki on määritellyt omat työmääränsä, vuosittaisen koulutusmäärän ja laadun vuosikellon. Se tarkoittaa asiakaspalautteen keräämisen ajankohtien ja laatutyön päivien merkkaamista kalenteriin etukäteen.

”Laatu on sitä, että asiakkaan palvelupolku on suunniteltu. Silloin virheet vähenevät ja palvelu on tasalaatuista”, hän toteaa.

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja