”Tarjoamme laaja-alaista palvelua perheille. Terapian tavoitteet ovat yksilöllisiä ja riippuvat siitä, mitä arjessa tarvitaan, mitä kyseinen perhe tarvitsee”, fysioterapeutti Pia Filppu sanoo.
Yhteisvastaanotto Villa Vekara perustettiin Turkuun vuonna 1995. Mukana on kolme fysioterapeuttia, kolme toimintaterapeuttia ja kaksi puheterapeuttia.
”Villa Vekara on moniammatillinen yhteisö. Haluamme tarjota perheille laaja-alaista palvelua yhdestä paikasta. Mietimme monesti asioita yhdessä ja konsultoimme toisiamme. Meillä on myös yhteisterapiaa”, puheterapeutti Ulla Ström kertoo.
Vastaanotolle voi esimerkiksi tulla syömisongelmainen lapsi, joka tarvitsee sekä puheterapeutin että fysioterapeutin apua.
Villavekaran asiakkaat ovat kaikki alle 16-vuotiaita. Toiminta on keskittynyt täysin lapsiin ja nuoriin. Asiakkaita tulee ympäristökunnista. Koti-, päiväkoti- ja koulukäyntejä tehdään noin 30 kilometrin etäisyydellä.
Mukana asiakkaan elämässä
Pisimmät asiakassuhteet kestävät vuosia. Pia Filppu kertoo liikuntavammaisesta nuoresta miehestä, joka kävi hänen vastaanotollaan vauvasta alkaen.
”Hän liikkuu pyörätuolilla. On ihana huomata, että liikuntavammasta ja fyysisistä rajoitteista huolimatta hän elää hyvää elämää. On ollut ihana olla mukana hänen elämässään.”
Nyt nuori mies on 21-vuotias ja opiskelee muualla yliopistossa. Kotona Turussa käydessään hän soittelee kuulumisia Filpulle, ja he saattavat tavata vaikkapa kahvilassa.


Keskiössä on lapsi ja perhe
Kun perheeseen syntyy liikuntavammainen lapsi tai tulee muita ongelmia, vanhempien hätä on suuri.
”Vanhempana kasvaa nopeasti, ja pian jo osaa sanoa, mikä on meille tärkeintä tässä tilanteessa”, Pia Filppu toteaa.
Villa Vekarassa on paljon neurologisia asiakkaita, lihastauteja sairastavia, syöpä- ja sydänlapsia ja leikkauksen jälkeistä terapiaa tarvitsevia. Yrityksessä annetaan myös kipufysioterapiaa.
Terapiaa annetaan lapsen ehdoilla. Lapsi ei nosta kättään kymmentä kertaa käskystä, vaan motivaatio löytyy leikin kautta. Terapian pitää olla lapselle hauskaa, ja sitähän leikki on.
Toimintaterapeutti Taina Tammi kertoo, että lapsen huonoina päivinä mennään vielä enemmän lapsen toiveiden mukaan. Kysytään, mitä lapsi haluaa tehdä, ja peilataan terapian tavoitteita niihin leikkeihin, jotka tänään tuntuvat mukavilta.


Joulun alla Kantaan
Diariumin käyttäjäksi Villa Vekarassa siirryttiin helmikuussa 2017. Aluksi haluttiin opetella ohjelman käyttö hätiköimättä. Joulun alla sitten Pia Filpun yritys Lasten ja Nuorten Kuntoutus Keskiö Oy liittyi Kantaan. Yrityksessä on töissä myös Marita Koivistoinen. Muut terapeutit siirtyvät siihen tämän vuoden puolella.
”Emme halua olla viimeisten joukossa tässäkään asiassa”, porukka tuumaa yhteen ääneen.
Systeemiin he ovat olleet hyvin tyytyväisiä.
”Sanoin etukäteen, etten ikinä luovu paperikalenterista. Meni kaksi viikkoa ja luovuin siitä. Meillä ei ole nettiajanvarausta, mutta Diariumin ajanvarauksessa on tosi helppo esimerkiksi siirtää aikoja. Ei tarvitse kummata paperia rikki”, Pia Filppu toteaa.
Toinen kiitosta saava ominaisuus on laskutuksen nopeus. Aiemmin laskutukseen meni kaksi iltaa, nyt se hoituu 20 minuutissa. Kantaan tiedot siirtyvät yhdellä klikkauksella.
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.