Toimintaterapeutti unelma-ammatissaan

Suomussalmelainen toimintaterapeutti Seija Kela on unelma-ammatissaan.

”Perustin Toimintaterapia Seija Kelan 10 vuotta sitten. Teen muun muassa Kelan vaikeavammaisten kuntoutusta Kainuussa useissa kunnissa: Suomussalmella, Hyrynsalmella, Puolangalla, Kuhmossa, Sotkamossa, Ristijärvellä ja Kajaanin alueella.”

Asiakkailleen toimintaterapiaa häneltä ostavat myös Attendo Oy Puolangalla, Kainuun sote Kainuuseen sekä vakuutusyhtiöt tilanteen mukaan.

Diarium 100 asiakasyritystä

Asiakkaiden ikähaitari on laaja

Toimintaterapia toteutetaan asiakkaan kuntoutussuunnitelmaan perustuen. Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus kuuluu Seija Kelan työnkuvaan.
”Erityisesti tunnetaidoissa tukeminen kuuluu työhöni. Minulla on EASEL –tunnetaitohjaajan koulutus. EASEL-menetelmän tärkein asia on syrjäytymisen estäminen sekä toimintakyvyn ja itsetunnon vahvistaminen. Ryhmäkokoontumisissa voi olla mukana myös eläimiä”, hän kertoo.

Tyypillistä asiakasta hänellä ei oikeastaan ole ainakaan iän puolesta, sillä tällä hetkellä asiakkaat ovat 3-93-vuotiaita. Tyypillisiä sairausryhmiä ovat neurologiset sairaudet esimerkiksi Parkinson, ALS, MS tauti ja aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Lapsi- ja nuorisoasiakkaat voivat olla psykiatrisen ja neurologisen avun tarpeessa, esimerkiksi Adhd-, Add- ja Asperger-asiakkaat sekä kehitysvammaiset.
Asiakkaat Seija Kela tapaa kouluilla, kodeissa ja päiväkodeissa. Toimitiloissa tällä hetkellä ei käy kukaan.

Ongella käynti ja nuotio rannassa saavat kaikkien asiakkaiden silmät loistamaan.

 

Asiakkaat Seija Kela tapaa tällä hetkellä muualla kuin toimitiloissa.

 

Erityiskiinnostus luontokokemuksiin

”Luontokokemukset asiakkaiden kanssa ovat erityisen mielenkiintoni kohteena. Kalastus ongella ja nuotion teko rantaan saavat varmasti kaikkien asiakkaiden silmät loistamaan. Samalla voidaan harjoitella vaikkapa puukonkäsittelytaitoja”, Kela kertoo. Eläinavusteinen terapia on myös palkitsevaa. Haaveena hänellä on hankkia tulevaisuudessa oma terapiakoira.

Luonto on häntä lähellä vapaa-aikanakin. ”Kesäisin kalastan sekä perholla että katiskalla, verkollakin. Liikun luonnossa paljon, varsinkin syksyllä marjametsissä paljon. Harrastan myös liikuntaa: hiihdän, vesijuoksen ja käyn pyöräilytunneilla.”

Luontokokemuksen asiakkaiden kanssa ovat Seija Kelan erityiskiinnostuksen kohteena. Eräs asiakas pääsi sähkömopolla Hossan erämaahan nuotiokahvin keittoon.


Autoilu rentouttaa

Kelan työalue on todella laaja: Suomussalmelta Kajaaniin on matkaa yhteen suuntaan 108 kilometriä, ja oman kunnankin pinta-ala on laaja. Viikossa kilometrejä kertyy noin 700.
Autoilun hän kokee rauhoittavana. Siinä on ajellessa hyvä käydä läpi ajatuksen tasolla päivän tapahtumat klassista musiikkia kuunnellen. ”Päivät ovat niin ihanan hektisiä, että autoilu rauhoittaa. Positiivista siis.”

Hyvä työpäivä on hänestä sellainen, kun päivän kassien raahaamisen jälkeen saa todeta asiakkaiden motivoituneina osallistuneen harjoitteisiin. On saanut kohdata heidät siinä omassa hetkessään, jokaisen omana persoonanaan. ”Omat lapseni perheineen ovat todellinen virranlähde arkeen. Mikään ei ole niin ihanaa, kun kirkas lapsen ääni:” Mummu tuli!” ja pienet kädet kietoutuvat kaulaani”, Seija Kela sanoo.

Vaikuttaa varmaan kliseeltä, mutta jokaisesta asiakassuhteesta opin aina jotakin uutta myös itsekin, Seija Kela sanoo. Tässä ollaan asiakkaan kanssa luistelukoulussa.

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja