

”Me uskomme toipumiskeskeiseen riippuvuuden hoitoon, emme kohtuukäyttöön”, perherapeutti Riitta Koivula Oikeahetkestä sanoo. Oikeahetki on koko perheen terapiatalo ja päihdeklinikka, joka toimii Kauhajoella ja Maalahdessa. Se tarjoaa terapiaa ja keskusteluapua päihderiippuvaisen lisäksi koko perheelle. Ykköstuote on avopäihdehoito, kuuden viikon tehojakso ja sen jälkeen 46 viikon jatkohoito.
Tehojaksolla tapaamisia on kolmena iltana viikossa noin kahdeksan hengen ryhmässä. Jakson loppupuolella on läheisten päivä.
Hoidon keskeisiä asioita ovat päihderiippuvuuden sairauskäsitys, riippuvuusajattelun tunnistaminen ja 12 askeleen toipumisohjelma, jossa potilas saa taidot ja välineet itsensä hoitamiseen. Hoito sopii muidenkin riippuvuuksien hoitoon.
”Jatkohoidon aikana tapaamme kerran viikossa. Kun lopettaa päihteiden käytön, moni asia muuttuu. Pitää oppia selviämään hankalista tilanteista ilman päihteitä. Hoidosta saa välineitä ja varmuutta”, Koivula sanoo.


Apua koko perheelle
Päihderiippuvuus nähdään hoidettavissa olevana koko perheen sairautena. Hoitoon hakeutuvat pääsääntöisesti työikäiset. Miehet ovat enemmistöä, vaikka naisten päihdeongelmat vaatisivat yhtä kipeästi hoitoa.
Päihteiden käytön lopettaminen muuttaa koko perheen tilannetta. Monista asioista pitää oppia puhumaan, esimerkiksi tunteista. Alkoholismi aiheuttaa häpeää, syyllisyyttä ja tunnekylmyyttä. Toipuessaan ihminen opettelee tuntemaan itsensä, kuka on. Myös perheen pitää opetella tuntemaan eri ihminen, ja opetella suhtautumaan häneen ja toivuttava päihdesairauden vaikutuksista.
”Läheisen toipuminen on tosi keskeinen osa toipumista. Ryyppääjä ei lopeta juomista, vaikka kuinka nalkuttaisi. Moni ajattelee, ettei minussa ole mitään vikaa, tuohan tässä juo. Toinen yleinen luulo on, ettei kellään muulla ole tällaista. Kyllä on”, Koivula sanoo.
Isoin haaste toipumiselle on lähteä hakemaan apua. Ylittää näkymätön kynnys.
Vaikka alkoholismi tai muu päihderiippuvuus olisi edennyt jo pitkälle, ihminen voi vielä pärjätä työelämässä. Oikeahetki auttaa yrityksiä tunnistamaan ongelman ja ohjaamaan hoitoon.


Oma kokemus on arvokas työväline
Riitta Koivula on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Hänellä on perheessä oma toipumiskokemus. Mika-puolison juominen aiheutti monenlaisia tilanteita nelilapsisessa perheessä. Eropaperitkin ehdittiin kirjoittaa, mutta päätettiin silti jatkaa yhdessä.
Kun puoliso lopulta hakeutui hoitoon ja lopetti juomisen, koko perhe oli uuden tilanteen edessä. Riitta huomasi olevansa läheisriippuvainen.
”Yrityksen olemassaolo kumpuaa halustani auttaa päihdeongelmien kanssa taistelevia perheitä. Tähän on luonnollisesti syynä oma kokemukseni ja se ymmärrys, mitä olen matkan varrella saanut päihderiippuvuudesta ja läheisriippuvuudesta toipumisesta.”


Strategiana laajentua
Oikeahetki-yrityksessä on tehty strategia laajentua. Viiden vuoden kuluessa on tarkoitus avata muutama klinikka lisää. Haaveissa on myös hoitolaitos, joka olisi auki 24/7.
”Ei sen tarvitsisi välttämättä olla meidän oma, vaan yhteistyöverkoston kanssa toteutettuna se olisi mahtava. Toipumiskeskeistä hoitoa Suomessa antaa runsaat kymmenen toimijaa. Toipumiskeskeisen hoidon näkyvyyttä haluamme lisätä”, Riitta Koivula sanoo.
Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.
Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.