Aktiivista terveyttä

Kiifys Oy:n yrittäjä Mari Halkola on rautainen ammattilainen, joka on mielellään monessa mukana.
”Innostun monista asioista. Kun teen jotain, uppoudun siihen ja aika menettää merkityksensä”, hän toteaa.

Halkolalla on takana 5 terveydenhuollon tutkintoa, joista ensimmäinen vuonna 1997.  Lisäksi hänellä on liikeosaamisen tutkinnot kauppakorkeasta ja laatuasiantuntijan tutkinto Aalto –yliopistosta. Yrittäjäksi hän ryhtyi kahden terapeutin kanssa 28 vuotta sitten. Perheyritykseksi yritys muuttui vuonna 2003.

 

Tuon matkoilta aina soittimia. Niitä voi monipuolisesti hyödyntää terapiassa, Mari Halkola kertoo.
Muutaman kerran vuodessa hän pitää kollegansa kanssa vastaanottoa ja luentoja musiikkileirillä.

 

Haaveissa yhteinen testausklinikka

”Laatua olemme tehneet alusta asti”, Halkola sanoo. Oleellinen osa laatua on jatkuva kouluttautuminen. Mari Halkola on itse opiskellut lähes kaikissa Suomen suurissa yliopistoissa. Osaamista hänellä on niin kliiniseltä puolelta kuin liiketoiminnasta.

Myös muu henkilökunta opiskelee. Kirjanpitäjä ihmettelee joka vuosi, kuinka paljon siihen panostetaan, jollain työntekijällä kun saattaa olla jopa 30 koulutuspäivää vuodessa. Mari Halkolasta se on investointia tulevaisuuteen.

”Jotta voi olla vahva vaikkapa lantionpohja- tai sydänasioissa, osaamista ja tietoa pitää päivittää. Kliinisessä työssä tulee ymmärtää, miten arvioida, mitata ja kuntouttaa sekä kannustaa kuntoutujaa oman elämänlaatunsa parantamisessa.”

Modernit testilaitteet ovat kalliita. Halkolan haaveissa on alueellinen testausklinikka, jossa monet fysioterapeutit voisi käydä testaamassa kuntoutujiensa kanssa.  Jokaisen ei tarvitse investoida samoihin laitteisiin.

Mari Halkola rakastaa taiteita ja musiikkia. Niistä saa voimaa omaan työhönsä.

 

Tekniikkaa tarvitaan

Tekniikka ja asioiden mittaaminen helpottaa monia asioita. Mittaustulos myös motivoi asiakkaita tekemään harjoitteita.

”Moni seuraa esimerkiksi sykettä ja tietää, missä rajoissa sen pitäisi olla. Mutta mitä jos syke ei laske tarpeeksi nopeasti? On aivan turha lähettää asiakasta kahvakuulatreeniin, jos hänen elimistönsä ei toimi.”

Modernia tekniikkaa Kiifysissä on hyödynnetty jo pitkään. Vuonna 1996 käyttöön otettiin omalla serverillä oleva atk-pohjainen potilastietojärjestelmä. Diariumin hankinta on mahdollistanut turvallisen selainpohjaisen asiakashallinnan.

Yritys toimii kolmessa paikassa, Kiimingin lisäksi Jäälissä ja Pudasjärvellä. Diariumin hyväksi puoleksi Mari Halkola kokee sen, että aika tai paikka ei vaikuta. Raportteja voi ottaa ulos milloin ja missä vain.

 

Koulutusta ja työnohjausta

Yksi Kiifysin palveluista on laatujärjestelmä- ja liiketoimintakoulutus. Sitä tarjotaan joko omissa tiloissa, paikan päällä vietynä tai etänä verkon kautta.

Mari Halkola ravitsee kurssilaisia aforismeilla. Toimittajalle osui lause ”Jokainen askel elämäntiellä on tärkeä, kaikki ne jättävät jäljen”.

Monelle yrittäjälle tulee aluksi koulutuksessa ahdistus kun miettii, mitä kaikkea yrityksessä pitäisi tehdä. Halkola haluaa olla yrittäjien kumppani, rinnalla kulkija. Hän toimii myös auditoijana.

”Moni yritys päivittää laatujärjestelmäänsä. Koulutuksessa voi olla jo toinen sukupolvi tai sitten yrittäjä tulee paikalle laadusta ja kehittämisestä kiinnostuneen työntekijän kanssa.”

Etäkoulutuksen hän näkee suurena mahdollisuutena. Aina ei tarvitse matkustaa. Diarium- ja Kanta-koulutukset tässä yrityksessä hoidettiin myös etänä.

Aktiivisena ihmisenä Mari Halkola on mukana myös Pohjois-Pohjanmaan sote-työryhmissä.

”Siinä halutaan tuoda kansalais- ja yrittäjänäkökulmaa. Minusta sote on suuri mahdollisuus.”

 

Ihminen ihmiselle

Diarium 100 asiakasyritystä

Kiifysin toimintafilosofiana on ekologinen kuntoutusote, olla ihminen ihmiselle; rinnalla kulkijana kuntoutujien ongelmissa auttaen löytämään kunkin omat vahvuudet ja resurssit arjen toiminnoissaan.

Etenevät sairaudet voivat olla todella rankkoja, muun muassa MS-taudin diagnoosin saaminen nuorena ja arkisen toimintakyvyn heikkeneminen ovat monelle varsin haasteellisia.

”Fysioterapeuttisen osaamisen lisäksi haluamme raivata ihmisen arjesta esteitä, olivat ne mitä tahansa. Joku ei pääse invavälineillä pankkiautomaatille tai ruokakauppaan. Mitä on tehtävissä?”

Kumppanina rinnalla kuljetaan niin pitkään kuin asiakas haluaa, vaikka hautaan saakka. Joskus omainen haluaa turvallista rinnalla kulkijaa luopumisen hetkellä.

”Työ voi olla raskasta. Myötätuntouupumista torjutaan työnohjauksella”, Halkola kertoo. Työsuojelun ammattilainen on silmät avoinna myös omien työkavereidensa keskuudessa.

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja