Ensimmäinen ryhmäajanvarauksen tarvitsija

Helsinkiläisen Fysio MU:n perustaja, fysioterapeutti Mikko Utecht, aloitti yrittäjänä 11 vuotta sitten. Hänelle kävi niin kuin monelle muullekin: töitä alkoi olla liikaa yhdelle ihmiselle. Piti palkata henkilökuntaa ensimmäistä kertaa. Nyt yrityksellä on kaksi toimipistettä, toinen Malmin uimahallin yhteydessä ja toinen Haagassa. Tiimissä on viisi henkilöä, jotka ovat fysioterapeutteja, kuntohoitajia, pilatesopettaja ja hierojia.

Malmilla tehdään suurimmaksi osaksi yksilöterapiaa ja Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Iso uimahalli ja kuntosali mahdollistavat monipuolisen fysioterapian.

Haagan toimipisteen ydin on pilates. Mikko Utecht on yksi noin 40 kansainvälisestä Peak Pilates -koulutusorganisaation kouluttajista. Hän kouluttaa uusia tulevia pilatesopettajia ympäri maailmaa.

”Laskin, että viime vuonna lensin 44 lentoa, noin 60-70 matkapäivää”, hän kertoo.

Tiukka setti?

”Olen hyvä mikroaikatauluttaja. Teen paljon töitä, mutta osaan myös pitää lomaa vähintään kolmen kuukauden välein. Diariumin varauskalenterin paras puoli on se, että kun sinne laittaa itselleen lomapäivän, siihen ei helposti saa lisättyä asiakkaita”, Utecht virnistää.

Diariumin yritys otti käyttöönsä ensimmäisten fysioterapiayritysten joukossa. Ryhmäajanvaraus ohjelmaan on kehitetty nimenomaan heidän toivomuksestaan.

”Siitä pidän Diariumissa, sieltä vastataan pyyntöihin ja kehitysehdotuksiin. Tarvitsimme ryhmäajanvarausta, ja se toteutettiin yhteistyössä.”

Kuntoutusalan yritys ei nykypäivänä voi pohjautua vain yhteen asiaan. Muuttuvassa maailmassa monipuolistuminen on välttämätöntä, Mikko Utecht sanoo.

Pilates sopii fysioterapiaan

Haagan toimipisteessä Fysio MU:lla on viikoittain 10-15 ryhmää, joissa on vain viisi asiakasta kerrallaan. Ryhmien lisäksi on myös yksilöasiakkaita.

Mikko Utecht pitää pilateksen ja fysioterapian rajaa häilyvänä. Samoja metodeja löytyy molemmista. Esimerkiksi asiakkaille, joilla on kehonhallinnan vaikeuksia, pilateksesta löytyy paljon hyviä asioita.

MyTraining Studion tunneilla opetetaan liikkeet alkuperäisen liikesarjan mukaisesti klassisille siirtymillä liikkeiden väleillä.

 

Liiketalousnäkökulmaa terapia-alalle

Mikko Utecht puhuu mielellään yrittämisestä ja yrittäjyydestä. Hän toimii Suomen kuntoutusyrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana.

”Jos yritystoiminta perustuu vain yhteen tukijalkaan, muutosten myötä voi menettää kaiken. Tähän pitäisi meidän alallamme herätä viimeistään nyt. Yrittämisen pitää olla monipuolista. Pelkän yhden asiakaskunnan varaan jättäminen voi olla lyhytnäköistä.”

Omassa yrityksessään hänellä on viisi tukijalkaa. Jos joku pettää, koko yritys ei kaadu. Osa-alueet myös tukevat toisiaan. Liikunta- ja terapiapuolet syöttävät asiakkaita toinen toisilleen.

Utecht näkee soten suurena mahdollisuutena. Jos osaaminen ja monipuolisuus on yrityksessä kunnossa, se on haluttu yhteistyökumppani jatkossakin.

”Moni on perustanut terapiayrityksensä halusta auttaa, siksi että rakastaa tätä työtä ja haluaa tehdä sitä omannäköisesti. Muutos on vaikeaa, mutta se on toisaalta myös ainoa varma asia. Siksi liiketalousnäkökulma pitää vahvasti olla mukana”, hän toteaa.

Se on monelle pienyrittäjälle iso haaste. Budjetoinnin pitäisi olla perustyökalu, samoin kuin kannattavuuslaskelmien. Lomien pitää mahtua kalenteriin, muuten ei jaksa.

Raha edellä yritys ei menesty, mutta sitä ei saa unohtaa. Omasta osaamisesta saa ja pitää olla ylpeä. Yrittäjät unohtavat usein, että muun muassa lomapalkkavajaus ja eläke pitää itse huolehtia ja laskea kustannuksiin mukaan.

Huimia tulevaisuudennäkymiä

Kun pyydän Mikko Utechtia miettimään, missä hänen yrityksensä on 10 vuoden kuluttua, näen silmien syttyvän.

”Ensinnäkin tykkään boutique-ajattelusta. Uskon yksilöllisyyteen. Isojen hyperkeskusten sijaan asiakkaat pitävät pienistä, yksilöidyistä paikoista. Esimerkiksi kuntosalilla kävijät haluavat maksaa vain siitä, eivät he tarvitse kokoa tarjontaa. Pienistä putiikeista saat juuri sen mitä haluat, et koko laitoksen palveluja.”

Suuret ikäluokat ovat valmiita käyttämään rahaa itseensä. Samoin 30–40 -vuotiaat työssäkäyvät, joiden eläkeikä häämöttää jossain hyvin kaukana, haluavat huolehtia kunnostaan.

Yhden muutoksen Utecht näkee lääkäri-rumbassa. Jatkossa apua osataan hakea suoraan fysioterapeuteilta.

Digitalisaatio helpottaa maailmaa monella tavoin. Jos nyt terapeutilta menee pari tuntia käydä asiakkaan kanssa luonnossa harjoittelemassa, jatkossa sama kokemus voidaan tarjota virtuaalilaseilla tunnissa.

”Ihon pinnalta voi tulevaisuudessa tutkia ja mitata monenlaista kännykkäkameralla, lähettää vain kuva lääkärille. Kuntoutusala on jäänyt näistä jälkeen. Teknologia on tarkoittanut juoksumattoa, mutta uskon että jatkossa se meilläkin tarkoittaa vaikka mitä. Olin pari vuotta sitten slush-tapahtumassa, ja näin mitä uskomattomampia innovaatioita.”

Pilatesstudio toimii kansainvälisen PeakPilates-koulutusjärjestön Skandinavian koulutuskeskuksena.

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja