Jalkojen hyvinvointi kantaa läpi elämän

Riikka Törnqvistin yritys, Terveysaskel Oy, on alaraajafysioterapiaan erikoistunut yritys Lempäälässä ja Valkeakoskella. Varsinaisesti toimitaan Lempäälässä, mutta kerran viikossa Törnqvist ottaa vastaan myös Valkeakoskella.

”Erityisesti sydäntäni lähellä fysioterapiassa on traumatologia eli erilaiset vammamekanismit, niiden hoito ja vaikutus liikkumiseen”, hän kertoo.

Hän on suorittanut myös lymfaterapeutin ja faskiamanipulaation hoitotekniikan erikoistumiset.

”Hoidan paljon liikkeen kanssa kipuilevia asiakkaita. Osa on reumasairaita, on diabetespotilaita, mutta myös liikkuvia ihmisiä ja lapsia, joilla on rasitukseen ja kasvuun liittyviä ongelmia. Urheiluklinikka emme ole.”

Terveysaskelen vastaanotto Lempäälässä valoisa ja avara. Tiloissa on myös vuokralla muitakin terapia-alan ammattilaisia.

Alun perin Törnqvistillä oli kaksi yritystä. Toiminimi Fysioterapia Askeleet hoiti alaraajafysioterapia-asiakkaita, Terveysaskel-yritys toimi yksilöllisten pohjallisten ja apuväline- ja tukisukkamyynnin yrityksenä. Syyskuun alusta Törnqvist yhdisti molemmat saman Terveysaskel Oy-nimen alle.

”Se säästää aikaa”, hän toteaa.

Laaja valikoima pohjallisia

Törnqvist toteaa, että heiltä löytyy Pirkanmaan laajin valikoima erilaisia pohjallisia kevyistä tuista erikoisratkaisuihin asti. Moni tulee asiakkaaksi yksilöllisten pohjallisten tarpeesta. Samalla huomataan, että täältähän saa myös fysioterapiaa.

Tyypillinen Terveysaskeleen asiakas on työikäinen tai juuri eläkkeelle jäänyt nainen. Usein jalan kaari on laskeutunut, jalat ovat väsyneet tai rasittuneet.

”Fysioterapeutit monesti sanovat, että vuodessa on kaksi sesonkia. Meillä on kahdeksan: aina kun vaihdetaan uudet kengät. Jalassa on jo voinut olla kuormituskipua ja muuta, uuden sesongin kengät ovat se impulssi, joka saa kivun tuntumaan. Se on sama kuin urheilijoilla: kun muuttaa jotain, tulee uudenlainen treeni, saattavat kipuoireet tulla esille”, Riikka Törnqvist sanoo.

Teippaus voi olla ratkaisu pitkäaikaiseen jalkakipuun, Riikka Törnqvist toteaa.

Kun kipu on päällä, asiakkaat ovat valmiita tekemään jotain, että vaiva paranisi. Törnqvist korostaa turvallista paluuta arkeen: kun akuutista kivusta on päästy eroon, tarvitaan silti apua.

”Moni valmistaa ja myy yksilöllisiä pohjallisia. Minä fysioterapeuttina myös hoidan ja ohjaan harjoitteita, joita pohjalliset tukevat. Lymfaterapeuttina saa eri näkökulmaa myös vammojen hoitoon.”

Fysioterapian lisäksi Terveysaskel tarjoaa kuntouttavan liikunnan, valmennuksen ja ravintovalmennuksen palveluja.

Yksilöllisiä jalkineita

Tulevaisuus ja sote saavat Riikka Törnqvistin mietteliääksi. Vaikka nyt asiakkaita tulee 50 kilometrin säteellä Pirkanmaalta ja jopa Helsingistä asti, tulevaisuudessa voi olla toisin.

”Lähetetäänkö meille soten myötä enää asiakkaita? Jos valtio jatkossa hinnoittelee työmme, tulotaso putoaa.”

Hänellä on hyvät yhteydet saksalaiseen kenkätehtaaseen Finn Comfortiin, jossa tehdään laadukkaita ortopedisia jalkineita muun muassa vaivaisenluu- ja vasaravarvasongelmaisille.

”Haluan levittää verkot joka suuntaan, että en putoa tyhjän päälle, tuo tulevaisuus tullessaan mitä tahansa fysioterapiaa ajatellen. Voi olla, että jatkossa olen laadukkaiden kenkien kauppias. Sillä puolella on kysyntää meidän ammattiosaamisestamme.”

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

 

Kirjoittaja