Toimintaterapiaa kahvilan pöydän ääressä

Toimintaterapeutti Mia Nummen työpäivä alkaa. kun hän hyppää kotona Nousiaisissa autoon ja lähtee ensimmäisen asiakkaan luo. Tapaaminen on sovittu yleensä kello yhdeksäksi tai kymmeneksi.

Diarium 100 asiakasyritystä”Yleensä asiakkaat asuvat Turun seudulla, mutta kauimmaiset Somerolla asti”, Mia Nummi kertoo. Matka-ajan hän monesti hyödyntää hoitaen asioita puhelimessa.

Matkan varrella hän poikkeaa hakemassa tavaraa toimitilasta.

Toimintaterapia Mia Nummen vastaanotto sijaitsee Turun keskustassa. Hänen lisäkseen töissä oli vuonna 2017 kolme alihankkijaa. Tammikuussa tänä vuonna porukka kasvoi kolmella uudella terapeutilla. Sen jälkeen yritys kattaa hyvin koko Varsinais-Suomen. Ajaminen vähenee, kun terapeutteja löytyy niin Loimaalta kuin Uudestakaupungistakin.

Valtaosa asiakkaista on nuoria aikuisia. Tällä kertaa Mia Nummi noutaa asiakkaan kotoa ja terapia pidetään kahvilassa.

”Tapaan asiakkaita monesti kahvilassa”, hän kertoo.

Tämän asiakkaan kanssa harjoitellaan tunnetaitoja. Asiakas kertoo, miten oli käyttäytynyt tietyissä tilanteissa. Sitten keskustellaan yhdessä, kuinka olisi kannattanut toimia. Apuna Nummi käyttää tunnekuvia. Toimintaterapian tavoitteena on vahvistaa asiakkaan taitoja ja valmiuksia sekä miettiä vaihtoehtoisia tapoja selviytyä arjesta. Asiakasta rohkaistaan omaan toimintaan.

Terapiahetken jälkeen hän vie asiakkaan takaisin kotiinsa.

Kahvin keitto tai ruuanvalmistus ovat asiakkaalle mielekästä toimintaa. Hyvä työpäivä on Mia Nummen mielestä sellainen, kun asiat etenevät. Kun asiakas, joka ei pitkään aikaan ole lähtenyt kotoa, käy itsenäisesti lenkillä tai hoitaa muuten pitkään harjoitellun asian, terapeuttikin on tyytyväinen.

 

Kuinka sujuu ruuanlaitto?

Seuraavana vuorossa on toimintakyvyn arviointi. Mia Nummi havainnoi asiakkaan kotona, kuinka ruuan valmistus sujuu.

Toimintakykyä arvioidaan monessa erässä ja erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi kaupassa tai kirjastossa asioinnissa, bussin käytössä. Havainnoidaan, miten asiakas reagoi erilaisiin tilanteisiin, miten hän toimii.

”Iso osa asiakkaistamme tulee psykiatrian poliklinikalta ja neurologian poliklinikalta. Erityisalueemme on neuropsykiatria ja psykiatria”, Nummi kertoo.

 

 Kantaan liityttiin syksyllä

Tänään loppupäivän ohjelmassa on paperitöitä. Mia Nummi hoitaa kirjauksia Diariumiin, tarkistaa alihankkijoiden kirjauksia ja tekee Kanta-siirtoja. Kantaan yritys liittyi syksyllä.

Sen lisäksi tiedossa on palkkiojärjestelmälomakkeiden miettimistä ja pari tuntia mappien järjestämistä, sähköpostien hoitoa. Eräs asiakas ilmoittaa, että tulossa on hoitoneuvottelu. Puhelin soi monta kertaa.

”Pyrin pitämään viikossa pari tehokasta asiakaspäivää. Neljä asiakaskäyntiä päivässä on aika paljon, jos on pidempiä matkoja”, Nummi toteaa.

Nykyteknologia on iso apu terapeutin työssä. Ilman puhelinta, tietokonetta, tablettia ja navigaattoria työ olisi paljon hankalampaa. Diariumia Mia Nummi pitää sopivan yksinkertaisena ohjelmana.

 

Yritys kasvoi nopeasti

Yrityksen johtamiseen liittyvän työn määrä on kasvanut nopeasti. Nummi perusti yrityksen neljä vuotta sitten, ja teki kaksi ensimmäistä vuotta palkkatyön ohella.

”Kasvaminen onnistuu, kun on hyvät verkostot. Psykiatriselle ja neuropsykiatriselle terapialle on tarvetta. Kasvu kertoo siitä, että olemme tehneet työmme hyvin”, Nummi pohtii.

Hän ei koe, että asiakkaista olisi kilpailua. Töitä riittää kaikille. Työn laatu on paljon tärkeämpää kuin asiakkaiden valtava määrä.

Jatkossa hän uskoo, että tilanne stabiloituu. Yrityksen tarkoitus ei ole kasvaa samaa tahtia.

 

Tämä artikkeli on osa terapia-alojen toimijoita esittelevää artikkelisarjaa. Artikkelisarjan tuottaa terapia-alojen erikoisohjelmisto Diarium.

Harkitaanko teilläkin Diariumin käyttöönottoa? Varaa aika esittelylle täältä.

Kirjoittaja