Näin liityt Kantaan Diariumin kanssa

Tomi Korhonen ja Olli Venemies Diariumin Kanta-käyttökoulutuksessa

 

Kansallinen potilastiedon arkisto on aiheuttanut terapia-aloilla kuhinaa. Milloin täytyy ihan viimeistään liittyä, miten se tapahtuu, mitä meidän täytyy tietää ja osata? Tässä kirjoituksessa käyn läpi, miten Kantaan liittyminen Diariumin kanssa käynnistyy.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä velvoittaa yksityiset terveydenhuollon toimijat liittymään potilastiedon arkistoon, joka on osa Kanta-palveluita. Aikaraja liittymiselle oli itseasiassa jo 1.9.2015, mutta käytännössä liittyminen ei silloin ollut vielä mahdollista. Ensimmäinen yksityinen terveydenhuollon yksikkö – jyväskyläläinen Fysio Center, joka oli Diariumin Kanta-liitynnän ansiokas pilottiasiakas – liittyi potilastiedon arkistoon syyskuussa 2016.

Helmikuussa 2022 Kantaan on liittynyt jo yli 700 Diariumia käyttävää yritystä! Osa vielä harkitsee liittymistä, toivottavasti tämä artikkeli auttaa liittymispäätöksen tekemisessä!

Milloin Kantaan täytyy ihan viimeistään liittyä?

Mikäli yrityksellä on käytössä sähköinen potilastietojärjestelmä, niin Kantaan tulee liittyä. Jos käytössä on paperiarkisto, ei liittyminen vielä toistaiseksi ole pakollista. Kannattaa kuitenkin rohkeasti lähteä tutustumaan sähköiseen potilastietojärjestelmään  ja harkita siirtymistä. Kun siirryt käyttämään sähköistä potilastietojärjestelmää ja liityt Kantaan, sinun ei tarvitse huolehtia samalla tavalla potilastietojen säilyttämisestä. Lisäksi esimerkiksi laskuttaminen ja asiakastietojen hallinnoiminen helpottuu. 

“Onko ihan pakko?” Ammenna tästä motivaatiota!

Kanta on ennen kaikkea asiakaspalvelua yrityksesi asiakkaille. He pääsevät helposti OmaKannan kautta käsiksi omiin terveystietoihinsa. Tiedot on koottu keskitetysti yhteen paikkaan eikä esimerkiksi tulosteet huku ajan myötä. Jos asiakkaasi antaa suostumuksensa, pystytään myös muissa terveydenhuollon yksiköissä hoitoa annettaessa hyödyntämään tekemiäsi kirjauksia.

Kanta ratkaisee myös potilastietojen arkistoinnin haasteet. Terveydenhuollon toimija on velvollinen säilyttämään potilastiedot 12 vuotta potilaan kuolemasta tai jos sitä ei olet tiedossa, 120 vuotta potilaan syntymästä. Kantaan lataaminen riittää arkistoinniksi, jolloin yrittäjän tai myöhemmin hänen perikuntansa ei tarvitse säilyttää vanhoja potilastietoja. Suunnitteilla on myös ratkaisuja ennen Kanta-liittymistä syntyneiden potilastietojen lataamiseksi Kantaan, jolloin niitäkään ei tarvitsisi arkistoida muilla tavoin.

Tiesitkö, että myös lähetteet ja palautteet ovat siirtymässä Kantaan? Diariumin osalta tämä toiminto on tulossa ulos todennäköisesti vuoden 2018 alussa. Kerromme julkaisusta ensimmäisenä Kanta-käyttäjillemme!

Käytämme Diariumia – miten liitymme Kantaan?

Olettehan jo huomanneet Diariumin sisällä olevan Kanta-välilehden? Ennen liittymistä teillä näkyy siellä kattava infopaketti Kantaan liittymisestä. Lisäksi kaikissa Kantaan liittyvissä kysymyksissä voitte olla yhteydessä asiakastukeemme, joka ohjaa yhteydenottonne Kanta-asiantuntijoillemme.

Kantaan-liittymisen käynnistämiseksi seuraa näitä askeleita:

Valitse liittymismalli

Kanta-arkistoon voidaan liittyä joko suoraliittymällä tai yhteisliittymällä. Suoraliittymässä yritys liittyy suoraan Kanta-arkistoon. Samalla liittyy kaikki yritykseen kuuluvat toimipisteet.

Yhteisliittymässä ammatinharjoittaja liittyy isäntäyrityksen mukana Kanta-arkistoon. Tässä tapauksessa ammatinharjoittaja ja yritys laativat kahden keskisen sopimuksen Kanta-arkistoon liittymisestä. Tästä ei tarvitse erikseen ilmoittaa Kelalle tai muulle viranomaiselle. Sopimuksen ja liitteen voi ladata Kanta-palveluiden sivuilta.

Ota yhteyttä Diarium-tiimiin

Ota yhteyttä järjestelmätoimittajaan (tuki@diarium.fi) ja ilmoita halukkuudestasi liittyä Kanta-palveluihin. Ilmoita viestissäsi myös alustava toive liittymisaikataululle. Diarium tarjoaa liittymisen tuoksi kaksi erilaista vaihtoehtoa:

a) Kanta-webinaari

Kanta-webinaarikokonaisuus koostuu kahdesta webinaarista, joissa käydään läpi Kantaan liittyminen sekä sen käyttö Diariumin kautta. Lisäksi siihen sisältyy verkkokurssi Kannan käytöstä, webinaari-materiaalit sekä webinaarin vetäjän palvelut webinaarin ajan. Kokonaisuus maksaa 300 € (alv 0%) ensimmäiseltä liittyjältä ja 100 € (alv 0%) lisäliittyjältä.

b) Kanta-käyttöönottoprojekti

Käyttöönottoprojekti sisältää asiakaskohtaisen aikataulutetun projektisuunnitelman, nimetyn projektipäällikön ja säännölliset katsauspalaverit liittymisen eri vaiheissa.

Käyttöönottoprojektin aikana Diarium huolehtii yhdessä asiakkaan kanssa siitä, että kaikki liittymiseen liittyvät yksityiskohdat tulee huomioitua yhdessä sovitun aikataulun puitteissa. Projektiin sisältyy myös Kanta-koulutus toimipisteen kaikille työntekijöille.

Käyttöönottoprojekti aloitetaan aloituspalaverilla, jonka yhteydessä sovitaan yksityiskohdista ja liittymisen aikataulusta. Käyttöönottoprojektin hinta on 750 € (alv 0%).

Meillä ei ole vielä Diariumia käytössä – miten Kantaan?

Suosittelemme, että uudet asiakkaat käyttäisivät Diariumia kuukauden tai pari ennen Kantaan liittymistä, jotta ohjelma ehtisi tulla tutuksi eikä kerralla tulisi liikaa omaksuttavaa. Suhtaudumme kuitenkin asiaan joustavasti ja voimme aina neuvotella juuri teille sopivan ratkaisun. Suurin osa Kanta-käyttöönottoprojekteistamme on kestänyt aloituspalaverista liittymiseen n. 1-4 kk – hieman liittyvän yrityksen tilanteesta riippuen.

Jos Diariumin hankinta on teillä vielä harkinnassa, suosittelen varaamaan ilmaisen esittelyn

Ohjelman tilaaminen onnistuu verkkokaupassamme. Jos kaipaat apua esimerkiksi koulutusten valintaan, on asiakastukemme käytettävissä.

 

Iso joukko terveydenhuollon yksityisiä toimijoita on jo liittynyt Kantaan, joten vaikka asia voisi ennakkoon tuntua epämääräiseltä tai stressaavalta, tulette tekin selviämään liittymisestä! Diarium-tiimi on apunanne liittymisessä. Olemme auttaneet jo satoja yrityksiä liittymisen hoitamisessa ja lähes aina ihmiset ovat olleet sitä mieltä ettei liittyminen ollutkaan niin hankalaa kuin alkuun luuli.

Kirjoittaja